Snorken

Billede af forfatter: Peter Nytofte Flader Skov

af Peter Nytofte Flader Skov

opdateret 19. juni 2016

Snorken er ikke kun den generende lyd der kan holde “andre” vågne. Det kan også være indbefattet søvnapnøe. Ved søvnapnøe bliver vejrtrækningen uregelmæssig, og man kan blive helt bekymret for hvornår næste vejrtrækning kommer.

Måles iltmætningen i blodet under disse pauser i vejrtrækningen, findes der ofte betydelige fald i blodets indhold af ilt. Dette giver en ringe nattesøvn med overordentlig mange opvågninger. Undersøgelser har vist at søvnapnøe er korreleret til bl.a. overvægt, søvntræng, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Snorken opstår ved at indåndingen foregår ved undertryk når brystkassen udvides. Dette undertryk kan få svælget til at blafre og derved generere lyd. Ofte er problemet at luftpassagen igennem næsen er nedsat. Ved undersøgelsen vurderes således hele svælgets anatomi og fysiologi.

Som årsag findes bl.a. skæv næseskillevæg, obstruerende næsemuslinger, næsepolypper, svælgpolypper, store mandler, vallecula cyster. Seevt under almindelige operationer.

Ved børn der har søvnapnøe prioiterer vi hurtig operation på mandler og svælgpolypper. Diagnosen søvnapnøe hos børn stilles oftest af forældrene. Læg mærke til om der er ophold i vejrtrækningen i mere end 10 sekunder.

Voksne udredes bedst med en undersøgelse fulgt op af en hjemmemåling kaldet en somnografi. Vi benytter et apparat af mærket “NOX” der måler iltmætningen i blodet, luftskiftet i næsen, brystkassens bevægelser og lejringen.

Til registrering af hvor påvirket kroppen er af søvnapnøe benytter vi Epworth-Søvnighedsscore. Testen er god til at vise en evt behandlingseffekt. Test dig selv ved at trykke på linket.