Forstørrede mandler / Gentagne halsbetændelser

Billede af forfatter: Peter Nytofte Flader Skov

af Peter Nytofte Flader Skov

opdateret 19. juni 2016

Mandlerne (Latin = tonsilla palatina) udgør den bagerste begrænsning i mundhulen. De har funktion i de tidlige barneår som en del af immunapparatet i den Waldeyerske ring, der beskytter mod øvre luftvejsinfektioner. Børn der har fået fjernet mandlerne har ikke flere øvre luftvejsinfektioner end andre. Sygdom i mandlerne kan dog være med til at vedligeholde øvre luftvejssygdomme, og på uhensigtsmæssig måde påvirke den naturlige luftgennemstrømning i negativ retning og medføre fænomenet søvnapnø. Ved sygdom i mandlerne kan man opleve konstante synkesmerter. Der kan udvikle sig propper i mandlerne, som er hvide organiserede klumper, der kvitteres dagligt, smager bittert og giver dårlig ånde.
Ved store mandler kan et barn få spisevægring og være lille af alder. Ved miserkendt halsbetændelse kan der udvikles en byld bag ved den ene mandel og dette kræver akut behandling, ofte med operation.
Sjældent, men årligt beskrevet, kan ubehandlede halsbetændelser med streptokokker give nyresvigt. Nyere forskning udvider indikationen for fjernelse af mandler til også at omfatte PFAPA og psoriasis.

Hyppige halsbetændelser og/eller kroniske forandringer med tonsilpropper kan afværges ved at fjerne mandlerne. Store mandler kan medføre snorken og ved tilfældet søvnapnøe er det tilrådeligt at fjerne mandlerne helt eller delvis (se under Almindelige Operationer).
Almindeligvis har børn med store mandler også svælgpolypper og vi anbefaler at svælgpolypper fjernes ved samme operation (se information vedr. fjernelse af svælgpolypper).